Защо да предпочитаме сън на лявата страна според китайската народна медицина

да спиш на лявата страна китайска и аюрведична медицина

Според източните философии, независимо дали е индийска, китайска, тибетска или тайландска, лявата страна на тялото е напълно различна от дясната. Дори някои будистки монашески традиции включват в своите заповеди монасите да спят на лявата си страна.
Въпреки че звучи странно почивката и спането от лявата страна има много ползи за здравето.

Лимфата тече наляво
Лявата страна на тялото е доминиращата страна за лимфната система. По-голямата част от лимфата се влива в гръдния канал, разположен от лявата страна. По пътя си лимфата пренася протеини, метаболити на глюкозата и отпадъчни продукти, които се пречистват от лимфните възли и се отвеждат към лявата страна. Въз основа на гореизложеното в източната медицина често се прави заключението, че заболяванията на лявата страна на тялото могат да се дължат на хронично претоварване на лимфната система.

Приоритетите на тялото
Според Аюрведа задръстванията в тялото се появяват според определени приоритети. Ако лимфната система е претоварена, черният дроб и кръвта се насищат с токсични вещества. Основните симптоми на конгестия се появяват от лявата страна на тялото, след което се преместват в дясната страна, където се появяват на по-късен етап.

Умора след хранене?

Индийците препоръчват, ако правите почивка след хранене, то да лежите на лявата страна. Почивката не трябва да надвишава 10 минути и се различава от следобедната дрямка, която обикновено продължава 20 минути или повече. Стомахът и панкреасът висят от лявата страна. Когато лежите на лявата страна, те висят естествено надолу, което позволява оптимално и ефективно храносмилане. Храната се придвижва естествено в стомаха, а панкреатичните ензими се отделят постепенно, а не наведнъж, както се случва, ако сте легнали на дясно.

Когато лежите на лявата страна, черният дроб и жлъчният мехур висят от дясната страна. Почивката на лявата страна им позволява да се отпуснат и да отделят ценните си ензими в храносмилателния тракт, като емулгират мазнините и неутрализират стомашните киселини. По този начин се стимулира храносмилателния процес и се избягва спада на енергия през целия следобед. Направете 10-минутния тест за почивка на лявата си страна след хранене.

Чувствате се енергични и не сте уморени след хранене.
Опитайте се да се храните спокойно по време на обяд и не забравяйте да отделите няколко минути за да почивате на лявата страна, за да видите дали се чувствате по-енергични и с по-добро храносмилане.

Магията да спиш в ляво. По-добро елиминиране на токсините
Тънките черва пропускат токсините през илео-цекалната клапа (ICV) от дясната страна на тялото в началото на дебелото черво. Дебелото черво се спуска от дясната страна на тялото, минава през корема и се прехвърля към лявата страна. Благодарение на илео-цекалната клапа спането на лявата страна позволява на гравитацията да стимулира преминаването на телесните отпадъци от тънките черва в дебелото черво. С напредването на нощта, когато продължавате да спите на лявата страна, отпадъчните вещества се придвижват по-лесно към низходящата част на дебелото черво и сутрешното изхождане е по-лесно.

По-добра сърдечна дейност.
Над 80% от сърцето е разположено в лявата страна на тялото. Ако спите на лявата страна, лимфата, която се отвежда към сърцето, ще бъде привличана от гравитацията, което ще накара сърцето да работи, докато спите. Аортата, която е най-голямата артерия в тялото, излиза от горната част на сърцето и завива наляво, преди да се спусне в корема. Спането на лявата страна улеснява изпомпването на кръв от сърцето към низходящата аорта. Спането на лявата страна позволява на червата да се отдалечат от вена кава, която отвежда кръвта към сърцето. Венозната кухина се намира от дясната страна на гръбначния стълб, така че когато лежите на лявата страна, вътрешните органи се отдалечават от венозната кухина. По този начин отново гравитацията улеснява сърдечната функция.

Далакът се намира от лявата страна.
Далакът е част от лимфната система и също е разположен от лявата страна на тялото. Функцията му прилича на тази на голям лимфен възел, който филтрира лимфата и кръвта. Когато сте легнали на лявата страна, връщането на течности към далака се осъществява по-лесно благодарение на гравитацията. Лимфната система дренира всички клетки в тялото чрез мускулни съкращения, а не чрез сърдечните удари. Подпомагането стичането на лимфния поток към далака и сърцето чрез гравитацията е лесен начин за пречистване на тялото. И макар че няма научни протоколи за това, спането на лявата страна е монго по-логично от другите пози за сън. Разбирането на древната мъдрост, основано на съвременните знания за човешката анатомия, дава отговори защо на Изток се спи по определен начин.

Опитайте!