Касовите бележки: скритата опасност за здравето и живота

опасността от касовите бележки бисфенол-а

Знаете ли, че на пръв поглед нищо и никаквите касови бележки представляват сериозна опасност за здравето?

Да, касовите бележки от супермаркетите, бензиностанциите, ресторантите, магазините и др., самолелтните билети и бординг картите, както и много от етикетите по стоките са напечатани на термична хартия, която съдържа много високи нива на Бисфенол-А (BPA), но също и Бисфенол-С (BPS). Тези два токсични полимера участват активно в печатния процес.

Нека припомним, че Бисфенол-А (ВРА) сега са забранени за използване в изработването на бебешките биберони, а вече и в много пластмасови бутилки и контейнери за храна. Често липсата им е упомената от производителя с големи букви на опаковката.

Бисфенол-А (ВРА) например се съдържа от 250 до 1000 пъти повече в термохартията отколкото в една хранителна консерва.

Изследване от Центъра за контрол на замърсяването в щата Минесота (САЩ) показа, че съдържанието на ВРА в термохартията от касовите бележки например е от 54 до79 микрограма на квадратен сантиметър. Чрез контакт с кожата, тези синтетични химични съединения свободно навлизат в организма и чрез кръвния поток се разпространяват безпрепятствено навсякъде.

Бисфенолите се откриват във високи нива в над 90% от възрастните и децата в САЩ. Тук бременните и кърмещи жени, както децата и тийнейджърите са изложени на още по-голяма опасност.

Защо трябва да избягваме Бисфенолите?

От години, научните анализи недвусмислено сочат, че тези синтетични полимери увеличават значително риска от повява на рак на гърдата и рак на простатата, а също стимулират развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, нарушаване на дейността на бъбреците/черния дроб и др. Освен това, като доказан ендокринен дисруптор, Бисфенол-А и -S са склонни да предизвикват спонтанни аборти, репродуктивни проблеми, бездетие, нискокачествена сперма, синдрома на поликистозните яйчници, анормално ембрионно развитие, както и хипер и хипофункциониране на щитовидната жлеза… Оказва се, че жените са особено чувствителни към страничните ефекти на Бисфенол-А и Бисфенол-S, които далеч не се ограничават с горе изброените.

Какво да предприемем?

- Първо трябва да избягваме да докосваме термохартията, особено от гладката лъскава страна, която е най-натоварена на ВРА и ВРS.

- Ако все пак обезателно трябва да вземе касова бележка, нужно е тя да се пази в отделен плик тъй като ВРА лесно се пренася на ръцете, текстилните тъкани, портфейла, чантата, даже и на банкнотите в портмонето.

- След докосване на такава хартия, до 4 минути трябва да си измиете ръцете със сапун и вода. В никакъв случай не използвайте антибаткериален, дезинфектиращ гел тъй като той улеснява проникването на Бисфенола в организма.

- Ако работата ви е свързана с постоянно манипулиране на термохартия, горещо ви съветваме да носите ръкавици за еднократна употреба.

!!! Напомняме, че е препоръчително два пъти в годината да се извършва профилактичен пълен детокс на организма с билки, чрез постене/ гладуване, чрез електропречистване или биорезонансна терапия и т.н. Методите са разнообразни и еднакво ефикасни.

Източник: Център за контрол на замърсяването, Минесота (САЩ)