Няколко интересни свойства на маслото от чаено дърво

масло от чаено дърво рецепти и използване нсп

Маслото от чаено дърво крие много полезни свойства за човешкия организъм. В тази статия ще се ограничим с изброяването на само някои от тях.

Това масло притежава силно антисептично, противогъбично и бактерицидно действие.

То може ефикасно да се използва за лечение на порязвания, изгаряния и възпалителни кожни заболявания. Същот така, това масло помага при суха кожа, обриви, ухапвания и ужилвания от насекоми, изгаряния (от растения, слънце).

За по-чиста коса и за здравето на космените фоликули: добавете 5-10 капки масло от чаено дърво към еднократна дозата шампоан и балсам, който използвате. Може да се използва до напълно възстановяване на здравето на косата.

Пърхот: Приложете чаеното масло както в предишния случай, но оставете шампоана за няколко минути върху косата, след което обилно изплакнете.

Суха коса: Намокрете гребена или четките, която използвате в разтвор от чаено дърво и вода (3 капки на чаша гореща вода).

Болки в ушите: загрейте зехтин с масло от чаено дърво в съотношение 2:1, капнете 1-2 капки в ухото. Повторете, ако е необходимо.

Настинка, хрема, кашлица: добавете 10 капки масло към инхалатор, вдишайте преди лягане. В случай на настинка, разтрийте няколко капки масло от чаено дърво по носа и челото.

Възпалено гърло, ларингит: добавете 5 капки масло към топла вода и направете гаргара с разтвора 2-3 пъти на ден.

Ранички/ язви в носа: навлажнете памуче в смес от масло от чаено дърво, разтворено в зехтин в съотношение 1: 5, внимателно приложете по засегнатата област.

Ечемик: капнете 2-3 капки масло в чаша 2 с гореща вода. Задръжте лицето си за около 5 минути над парата.

Акне: нанесете 2-3 капки масло от чаено дърво върху заразената зона два пъти на ден. Можете да добавите няколко капки от маслото към почистващия препарат за лице. Тъй като маслото от чаено дърво действа като силен антисептик може да се използва и в смес със зехтин в съотношение 1:4.

Херпес, напукани устни: капнете 3 капки масло от чаено дърво във вряща вода. Прилага се внимателно два пъти на ден.

Гингивит, кървене на венците: разтворете 3-5 капки масло в малка чаша вряла вода. Жабурете със сместа два пъти на ден.

Кариес: капнете 2 капки масло върху четката за зъби, когато миете зъбите си. Изплакнете устата 3 пъти на ден с разтвор зехтин + чаено дърво в съотношение 1:6.

Зъбобол: изплакнете зъбите си с вода и масло от чаено дърво, нанесете с клечка с памук 1-2 капки от маслото върху възпаленото място.