Адът е осеян с (ксено)естрогени

kesnoestrogenite endokrinnite disruptori opasnost za jenskoto zdrave

Ксеноестрогените са създадени от човека, синтетични химикали, които, след като попаднат в организма, могат да имитират действието на женския полов хормон естроген и по-точно неговият агресивн тип, наречен „естрадиол“. Поради тази причина ксеноестрогените носят прозвището ‚естрогенни имитатори‘. Думата "ксено" идва от старогръцки и означава "чужд", тъй като обозначава хормонни токсини, произхождащи от околната среда.

Добавянето на химически естрогени не само увеличава количеството на естрогена, но и променя нивата (нагоре или надолу) на всички останали хормони в организма като по този начин нарушава вътрешното равновесие, което води до редица отрицателни последствия за здравето. Тъй като системата за производство и регулиране на хормоните се нарича ендокринна система, ксеноестрогените често се наричат "ендокринни дисруптори".

Хормоните са невероятно мощни природни химикали и могат да действат в организма с концентрация една част на трилион. Това означава, че само една молекула от даден хормон в кръвта е достатъчна за да повлияе на един милион молекули. Нивата на химичните субстаниции, на които сме изложени всекидневно (от пестицидите в храната до парабените в шампоана) са регулирани от държавни инстанции до нива, за които се смята, че са безобидни за човешкия организъм.  Обикновено тези безопасни нива се определят в "части на милион", което означава, че например количеството химикали съдържащи се в лака за нокти са позволени тъй като считани за безопасни, въпреки факта, че тези химикали могат да са в концентрация, която да надминава над хиляда пъти тази на естествените хормони в човешкия организъм.

Д-р Анна Сото от Tufts е провела многобройни експерименти по въпроса за ксеноестрогените и е стигнала до несъмненото заключение, че те са способни да се натрупват в организма. Независимо от ограниченията за безопасност, определени от държавните институции и агенции относно позволеното количество употреба на всеки отделен химикал, ксеноестрогените се наслагват като по този начин тяхното количество може да надхвърля в пъти което и да е официално изискване за безопасност.

Световният фонд за дивата природа публикува няколко проучвания относно съдържащите се токсините в тялото. Техни екипи са изследвали различни кръвни проби с цел детектиране на 80 вида от най-токсичните химикали в света. Това, което са открили е, че средно кръвта на даден човек съдържа 29 от тези токсични субстанции, като най-лошият им резултат е бил 49.
Доказателствата за замърсяване на нашите тела са още по-алармиращи в друго изследване, което е анализирало кръвта на баби и дядовци, спрямо тази на техните внуци. Оказало се е, че кръвта на възрастните хора съдържа средно около 35 различни вида токсични химикала, а тази на техните внуци средно около 65. Винаги може да е по-зле и това твърдение се доказва от едни американски изследвания, според които „безопасните граници на токсични вещества за цял живот“ всъщност вече са надвишени в кръвта на 18 месечни бебета.

Ролята на мазните натрупвания и излишното тегло

Мазнините са чудесен разтворител и телесните мазнини като такива са способни да разтворят и задържат всякакви химически токсини, включително хормони, които тялото би трябвало да елиминира. По-ранните твърдения, че всъщност тези синтетични замърсители не са опасни за човека защото просто преминават през неговото тяло като не оказват голямо влияние на неговото функциониране, се оказаха напълно неверни. Най-опасна за здравето е „висцералната мазнина“, тази на корема, която първо обхваща доста органи и втори буквално ги къпе в морето от токсини, които тя задържа.

Конкретно за естрогена

Естрогенът е женският полов хормон, за който пише, че се произвежда от яйчниците и след менопаузата намалява почти до нула. Това твърдение отново е невярно.

Естрогенът не е отделен хормон, а семейство от подобни хормони. Тези, които се произвеждат в човешкото тяло, се наричат ендогенни, а тези извън него - екзогенни.

Обикновено естрогенът се произвежда при жените през първите две седмици от месечния цикъл. През вторите две седмици той се уравновесява от хормона прогестерон. Сънят допринася за естествения баланс на ендогенния естроген. Жените с нарушен цикъл на съня (например тези, работещите нощни смени или стюардесите в авиокомпаниите) са изложени на по-голям риск от развитие на рак на гърдата. Мелатонинът е хормон, произвеждан от епифизата точно под мозъка около 90 минути след заспиване в затъмнено помещение. Точно той притежава способността да регулира ендогенните естрогени в организма.

От друга страна и противно на това, което пише в учебниците, естрогенът се произвежда не само в яйчниците, но и в мастните депа на тялото. Малко количество от него се произвежда също и от бъбреците.

Преди няколко години Cancer Research UK изчисли, че нивата на естроген в организма на жените са се увеличавали с около 2% годишно през последните 30 години, което ще рече, че когато една жена навлиза в менопаузата, в днешно време нивата на естроген в кръвта ѝ спадат до ниво малко под прага, който е необходим за да се спре нейната овулацията. Според някои експерти този спад е около 30%, което говори за това, че днешните жени имат много повече естроген в организма си, отколкото тези в миналото. Съответно тяхната менструация започва по-рано и приключва по-късно, а те раждат и по-малко деца. Но естрогенът не е основната причина за такава статистика. С напредване на възрастта дори мъжете вече могат да страдат от високи нива на естроген, получен от мастните им натрупвания и придобит от стотиците замърсяващи околната среда химикали, с които те влизат в контакт ежедневно.

Изследвания от Австралия до Сингапур, кулминацията на чиито резултати са тези от изследването на д-р Томпсън от MD Anderson в Тексас, показват, че ксеноестрогенът може да превърне необходимия, безопасен тестостерон при мъжете в агресивен потенциално канцерогенен хормон, наречен дихидротестостерон (ДХТ).

Съществуват няколко вида естрогени

Всъщност както стана ясно, естрогенът не е един хормон, а цяло семейство. Общото е, че членовете на това семейство притежават подобен химичен „край“ на тяхната молекула, който може да се свърже с рецепторните места на мембраната на здравите клетки, понякога предавайки съобщение вътре в клетката, ако съответният рецептор е активен.

Един член на семейството е силно агресивният естрадиол, който ако успее да се свърже с даден клетъчен рецептор, може да създаде хаос в една нормална клетка.

Друг човешки ендогенен естроген е естронът, чиито ефекти са около 40 пъти по-слаби от тези на естрадиола. Изследванията многократно показват, че индол 3 карбинол (съдържан в броколите и кръстоцветните зеленчуци) може да превърне естрадиола в неговия по-безопасен брат - естрона.

Спасителите-фитоестрогени

Вече писахме за синтетичния естроген (естрадиол), наречен ксеноестроген, както и за ендогенния естроген, естествено произвеждан в женския организъм, но растенията също са способни да произвежда естрогени. Те се наричат фитоестрогени.

Последните объркват много специалистите. В интернет можем да прочетем какво ли не за фитоестрогените, като се започне от това, че са екзогенни и се стигне до твърдението, че били опасни и трябвало да се избягат.

Фитоестрогените са вид естрогени, тъй като техните молекули завършват по един и същи начин както другите видове естроген. Основната разлика обаче се състои в това, че те са от 40 до 100 пъти по-слаби дори от естрона, за който стана ясно, че е 40 пъти по-слаб от естрадиола.

В кръвта на жените в Югоизточна Азия се откриват до 1000 пъти по-високи нива на фитоестрогени, спрямо кръвта на жена от Ню Йорк. Професор Тревър Паулс, онколог – специалист на рака на гърдата, нарича фитоестрогените „антиестрогени“ тъй като те защитават клетъчните рецептори от набезите на агресивните естрогени (естрадиол).

Фитоестрогените позволяват на организма да унищожи излишъка от вредни естрогени и успешно да ги изведе навън. Този тип растителни естрогени са наричани още „нежните естрогени“ заради техния лечителен ефект за сметка на канцерогенния такъв от натрупването на другите видове химични естрогени в тялото.

Фитоестрогените обикновено се срещат в зеленчуците, във варивата и в някои билки..Червената детелина, например, наречена още „билката на Хипократ“, използвана в редица алтернативни лечения е отличен източник на защитен фитоестроген, генистеин. Нейните ползи като протектор в случаи на рак на гърдата са изучавани в института "The Royal Marsden".

Други билки, с високо наличие на фитоестрогени са люцерната и сладкият корен.

Какво можем да предприемем за да се прочистим от ксеноестрогените и да уравновесим естествено произвежданите хормони в нашия организъм?

Първата и най-важна стъпка се крие в детокса на черния дроб и червата. Китайската традиционна медицина нарича черния дроб, генерала на тялото защото той върши над 500 различни дейности. Една от тях е да балансира хормоните като унищожава излишъка и способства за извеждането им от организма.
Смяната на хранителния режим, от който трябва да бъдат изключени всички храни, богати на химичните ксеноестрогени като месото (бялото и червеното), рибата, млечните продукти, както и яйцата. Храните с транс мазнини или такива, които са с голям брой подобрители на вкуса също трябва да бъдат премахнати от менюто. Ултрапреработените и индустриални храни, най-често в красиви лъскави опаковки спадат също към тази група.

Трябва да се избягват някои пластмасови опаковки съдържащи например фталати/ бисфенол А, също химическия грим, козметика, шампоани, химичните препарати за чистене и т.н. Нашата кожа освен като бариера, притежава "попивателна" способност. С други думи, всичко, което се докосва до кожата има възможността да навлезе директно в кръвния поток на организма. В специализираните магазини се продават био природни еквиваленти на изброените химии, с които се постига същия резултат. Същото се отнася за парфюмите, които могат успешно да бъдат заместени с етерични масла.

Функционирането на чревния тракт също трябва да бъде оптимизирано, защото от неговата добра работа зависи здравето на целия организъм. Хранителният режим може да включва най-полезните храни на света, но ако червата не успяват да ги усвояват пълноценно, смисълът е никакъв.

Не на последно място, трябва систематично да приемаме фитоестрогени и фитопрогестерони. Това важи особено за жените в пери- менопауза и постменопауза. Както стана ясно по-горе, някои от билките, богати на фитоестрогени са червената детелина, сладкият корен и люцерната.

Относно прочистване на храносмилателната система: Основен детокс пакет "DTX Basics", Детокс пакета "DTX UltraBiom", комплексът „Здрав черен дроб“, фибри "Локло", комплексът „Чревно изграждане“, Течния хлорофил и сокът от Алое вера са силни и ефикасни продукти, чиято полза се усеща бързо от организма.

В заключение можем да кажем, че ендокринните дисруптори (ксеноестрогените) са толкова много и са се превърнали в неизменна част от нашето ежедневие. Ако не можем да ги елиминираме напълно от нашия живот, то можем да се постараем да сведем до минимум тяхното опасно влияние.