20 факта за рака на гърдата, които трябва да знаем

fakti za rak na gardata lechenie na rak paw paw

За нещастие според данни от Световния фонд за изследване на рака (WCRF) през 2020 г. ракът на гърдата дели челна позиция по брой болни заедно с рака на белите дробове.

Ето 20 факта, които всяка жена трябва да знае и които биха били нужни при лечение или при превенция на това коварно заболяване.

1. Мамографиите в най-добрия случай са с точност 67%. За повечето жени над 40 години с плътна тъкан на гърдата, процента спада до 59.

2. Половината от поставените диагнози са за неинфилтративнен предмалигнен тумор така нареченият дуктален карцином ин ситу (DCIS), представляващ калциеви частици в каналите. 80% от тези диагнози не се превръщат в рак. Ефикасно алтернативно лечение е комбинация на Пау пау + Омега-3 + витамин D + Грипайн с протектори.

3. За разлика от повечето образни изследвания термовизуалната диагностика е неинвазивна и почти 100 процента точна, което я прави идеално средство за профилактични прегледи.

4. Два гена BRCA1 и BRCA2 дават по-висок риск за развитие на рак на гърдата. Около 7% от жените ги притежават. Можете да се изследвате за тях.

5. Много видове рак на гърдата са хормонозависими като в по-честите случаи са тясно свързани с естрогена. Хормонозаместващата терапия (ХЗТ), съдържаща синтетичен прогестен/естроген удвоява риска от появата на рак на гърдата, а хормонозаместващата терпаия (ХЗТ), съдържаща синтетичен естроген увеличава риска за поява на рак с 27%.

6. Редовната консумация на алкохол, тютюнопушенето, наднорменото тегло, както и противозачатъчните хапчета увеличават риска от появата на рак на гърдата с от 27 до 144% в зависимост от възрастта.

7. При изследвания в раковите клетки на гърдата са били открити парабени както и други потенциално вредни имитатори на естроген (ендокринни дисруптори) като толуен, съдържащ се в лаковете за нокти), фталати в някои пластмасови бутилки. Наличието на тези вещества е било наблюдавано и в кръвта.

8. Пестициди като ДДТ и линдан увеличават риска от рак на гърдата. Тази взаимовръзка се наблюдава най-вече в държави, които използват много пестициди в тяхното земеделие като Израел, където болните от рак на гърдата са с 400% повече.

9. Раждане на повече деца и тяхното кърмене за период над 9 месеца намалява риска от появата на рак на гърдата.

10. При жени с рак на гърдата са установени понижени нива на омега 3, витамин В-12 и витамин С в кръвта.

11. Обратното също е вярно: жените с високи нива на омега 3 не боледуват от рак на гърдата. Също така е доказано, че витамин D също притежава силно защитно действие.

12. Изследвания свързват консумацията на млечни продукти с повишен риск от рак на гърдата, американски проучвания посочват за виновник инсулиноподобният растежен фактор I (IGF-1).

13. Също така е доказано, че фитоестрогените от бобовите култури, като нахут, леща и соя, а също и в билки като червената детелина са с изявени силно защитни свойства.

14. Вече съществуват нов вид лекарства срещу рака на гърдата - ароматазни инхибитори - чиято цел е да намалят нивата на естроген при пациентите.

15. Доказано е, че полифенолите, например в зеления чай и броколите, притежават защитно действие срещу появата на рак на гърдата, а Индол-3 карбинол намалява нивата на естрадиола, най-мощната и агресивна форма на естрогена.

16. Доказано е също, че естественият прогестерон - но не и синтетичният - има защитни свойства, като балансира излишния естроген. Аврамовото дърво (Витекс), както и билките овчарска торбичка и бял равнец са богати на природни прогестерони.

17. Естественият витамин Е с токотриенол, но не и витамин Е с токоферол, спомага за поддържането на здрава мека тъкан на гърдите.

18.  Чесънът, така и селенът са с доказано мощни предпазващи свойства срещу появата на този вид рак.

19. Биопсиите са свързани с разпространението на рака на гърдата чрез посявка, а лъчетерапията може да намали до 20% от капацитета на белите дробове.

20. Ако сте в предменопауза, извършването на операция през вторите две седмици от цикъла ви, а не през първите две седмици, почти удвоява дългосрочната преживяемост на заболяването.

Запознайте се с противораковата програма „Пау пау“ на Нейчър‘с Съншайн тук!