Предимства и недостатъци на различните форми хранителни добавки

различната форма на добавките техните предимства и недостатъци

Организма на всеки човек е различен и реагира различно на полезните вещества. Поради тази причина марките - производители на хранителни добавки предлагат на пазара тяхната продукция под различни форми. Ето предимствата и недостатъците на най-широко разпространените видове от тях.

Таблетките са най-разпространената и удобна форма. Те са лесни за съхранение, практични са пренасяне и имат по-дълъг срок на годност от праховете или течностите, а и трудно могат да бъдат подправени с допълнително вещество.

Caplets са таблетки с форма на капсула, което ги прави по-лесни за преглъщане. Те могат да бъдат с ентерично покритие, така нареченото забавено освобождаване, което им позволява да преминат непокътнати през стомаха и да се разтворят директно в червата.

Капсулите, подобно на таблетките, са удобни и лесни за съхранение и са обичайната форма на добавките за мастноразтворимите витамини като A, D и E. Те съдържат по-малко помощни вещества от таблетките.

Желатиновите капсули се правят, както подсказва името, от желатин, който е животински продукт. Те трябва да се съхраняват далеч от светлина на хладно и сухо място, за да се предотврати тяхното окисляване.

Вегетарианските капсули (вегекапс) от друга страна не съдържат никакви животински продукти, нишестета, захари и други потенциално алергенни вещества. Изработени са от целулоза и растителни влакна от дървета, които са устойчиви на гъбични и бактериални замърсявания. Следователно те могат да издържат на относително висока температура, без да се топят или слепват. Те също така не се влияят нито от студени или сухи околни условия, които са способни да да направят капсулите чупливи. За съжаление вегекапсулите могат да реагират със съставките, които съдържат и затова тяхното използване е по-ограничено, отколкото това на желатиновите капсули. Освен това, този вид капсули обикновено са по-скъпи.

Softgels са меки желатинови капсули, които много хора намират за по-лесни за преглъщане от обикновените капсули. Подобно на таблетките и капсулите, този вид хранителни добавки преминават през храносмилателната система, което забавя техния ефект в сравнение с ефектите на продуктите под течна и прахообразна форма.

Добавките на прах имат предимствата, че са по-мощни (например една чаена лъжичка витамин С на прах може да осигури до 4000 мг), но също така не съдържат ексципиенти или покриващи агенти, което ги прави особено подходящи за хора, страдащи от алергии.

На пазара се предлагат и хранителни добавки в течна форма. Предимството им е, че могат лесно да се консумират самостоятелно или смесени с различни напитки. Тази форма е особено подходяща за хора, които имат затруднения с преглъщането на твърдите варианти на добавки.

Интраоралните спрейове доставят ниски концентрации на хранителни вещества директно в устата, под езика, които в рамките на 15 минути се абсорбират от лигавицата и навлизат директно в кръвния поток, без да преминават през стомашно-чревния тракт.

Пастилите са таблетки, които се разтварят под езика. За витамин B12 това е препоръчителната форма на добавка, тъй като така усвояването на този витамин в организма е оптимално.

Пластирите и имплантите осигуряват непрекъснати, измерени количества хранителни вещества, въпреки че в момента те са достъпни само за ограничен брой хранителни добавки като принципно тази форма се свързва с приема на лекарствени продукти.

Бласт капсулите са продукт от ново поколение, благодарение нова технология, която превръща лиофилизирания прах в течност по време на употреба, като по този начин елиминира необходимостта от различни ексципиенти в таблетката. Иновативен и скорошен, този метод в момента се използва много малко в света на хранителните добавки.