Геният на нашите гени

епигенетика в лечението на рака онко алтернативен протокол пау пау

Чували ли сте за Епигенетиката?

Според Уикипедия: "Епигенетиката е научна област, която изучава влиянието на околната среда върху гените.

Почти всяка клетка в човешкия организъм съдържа една и съща ДНК последователност, разликата обаче идва оттам, че не всички гени са активни. Именно епигенетиката проучва кои обстоятелства карат определени гени да се включват и изключват – терминът за това е генна регулация и се осъществява без промяна в нуклеотидната последователност

Епигенетиката предлага нов подход към изследването на това защо например при двама души с един и същ раков ген само единият се разболява."

Ето какво пише в книгата си „Геният на вашите гени“ Доусън Чърч относно изследванията на тази чудна наука:

Духовността и здравето

Проучване, доказващо ефекта от духовната „храна“, е проведено от д-р Жан Кристелер, психолог от Държавния университет в Индиана. Tо показва, че когато лекарите прекарвали няколко минути в разговори с онкоболни в терминален стадий относно техните духовни виждания, то само след три седмици пациентите съобщавали за по-добро качество на живот и по-малко случаи на депресия.

Същите пациенти чувствали, че "лекарите били по-загрижени за тяхното здраве, за разлика от пациентите в проучването, с които лекарите не са обсъждали подобни въпроси". А знаете ли колко траел разговорът, който успял да повлияе толкова позитивно върху живота на пациентите през следващите седмици? Продължителността му била едва от 5 до 7 минути!

Молитвата

Молитвата е една от най-мощните форми на намерение. Молитвата е обект на стотици проучвания, повечето от които показват, че пациентите, за които са били отправяни молитви, се възстановяват по-бързо.

Едно такова проучване е проведено от Томас Оксман и неговите колеги от Медицинския университет в Тексас. Те изследвали въздействието на социалната подкрепа и духовната практика върху пациенти, подложени на сърдечна операция. Така установили, че при тези, които се радвали на силна помощ и духовност, смъртността била седем пъти по-малко отколкото при тези, които нямали никаква поддръжка от техни близки. Друго проучване, проведено в медицинския център "Сейнт Лука" в Чикаго относно връзката между редовното посещаване на църква и физическото здраве сочи, че тези, които често присъствали на църковни служби и имали ревностна религиозна практика, били в по-добро общо здравословно състояние и имали по-малка вероятност от преждевременна смърт.

Това не са изолирани примери. Лари Доси в книгата "Молитвата е най-добро лекарство" пише за над 1200 проведени научни изследвания, доказващи връзката между молитвата, здравето и дълголетието. Метаанализи в Annals of Internal Medicine и Journal of Alternative and Complementary Medicine обобщават резултатите от многобройни проучвания, установяващи, че молитвата, лечението от разстояние и намерението имат значителен благоприятен ефект за оздравяването.

Визуализацията

Използването на визуализация за подпомагане на пациентите да се справят с рака е практикувано за първи път от Карл Симонтон през 70-те години на миналия век.

Добре си спомням интервюто, което направих с една жена през 1989 г. Тя ме впечатли като човек с много силен характер и смелост.

През 1972 г. Нанси беше диагностицирана с рак на матката в четвърти стадий с многобройни метастази. Въпреки че според лекарите болестта ѝ е нелечима, тя отказва стандартните медицински терапии, казвайки: "След като тялото ми е създало тази болест, то ще има силата да я премахне!“

Нанси напуснала работа, всеки ден правила дълги разходки, доколкото й позволявало нейното състояние и вземала продължителни вани. Редовно визуализирала малки звездички, които преминавали през тялото ѝ. Всеки път, когато остро ръбче на някоя звездичка докоснело ракова клетка, тя си представяла как я пронизва и раковата клетка се издува като балон. Представяла си как водата отнася остатъците от умиращите ракови клетки. Внимавала за това, което яде, колко дълги са разходките и сеансите на визуализация в нейната вана.

Нанси малко по малко почувствала значително подобрение в състоянието, а разходките ѝ ставали все по-дълги. Тя започнала да си представя и как би изглеждал живота ѝ през следващите години.
Три месеца след поставянето на диагнозата тя решила да се върне при своя лекар. Не беше взела час, докато не усетила вътрешна убеденост, че ракът й е напълно изчезнал. За учудване на лекарите, проведените тестовете показали, че от рака нямало и следа. Любопитното тук е, че много пациенти, използващи подобни техники, разказват, че те също са имали вътрешно убеждение, че болестта им е изчезнала, много преди това да бъде потвърдено от медицинските тестове. Те също така са използвали различни образи и картини, които да подействат на психиката им.

Години по-късно Нанси е в отлично здраве и понякога все още визуализира как звездите преминават през тялото ѝ, отнасяйки всяка следа от рак, която може да е останала.

Именно този момент подчертава превантивните възможности на епигенетичната медицина. Мета-анализът на голям брой изследвания показва, че много гени се изразяват по различен начин при пациенти с рак, отколкото при хора без рак. Възможно е непрекъснатите визуализации на Нанси за "почистване със звездите" дълго време след диагностицирането на рака да са помогнали да се запази благоприятният генетичен профил за ремисията на рака. Тези визуализации са също така безплатни, безопасни и неинвазивни. Тяхната постоянна ефективност е потвърдена чрез ДНК анализ, биомаркери и други тестове.“

Чрез Епигенетиката, науката започва реално да се интересува и от невидимото измерение на човешкото тяло. Материя, която само до преди няколко години беше запазената марка на алтернативните лечения и която за мнозина, се свързваше със съмнително психиатрично здраве.

Несъмнено е, че е просто въпрос на време преди невидимото да стане измеримо и да бъде част от задължителните медицински подходи за възстановяване на здравето. Нека припомним, че емоционалното и психологично състояние е част от четири етапния интегрален алтернативен протокол за лечение на рака с "Пау пау".